Bence…

Güneş Lekeleri İçin Doğal Bakım Tarifleri

fotoğraf (14)

Güneş Lekelerini Gideren Karbonat Maskesi

Malzemeler;
1 kaşık süzme yoğurt
Yarım çay kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı mısır unu

Özellikle yaz aylarında güneşte oluşan lekelere çok iyi gelecek bu maske, cildi soyar ve cildin lekeleri kusmasını sağlar. Maskeyi lekeli cildinize uygulayıp cildinizin hassasiyetine göre ortalama 5 dakika bekletin. Daha sonra soyarak çıkarın ve soğuk suyla yüzünüzü yıkayın.

Limon, Bal ve Yoğurt ile Hazırlanan Bakım Maskesi

Malzemeler;
1 yemek kaşığı süzme bal
2 yemek kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı limon suyu

Bu maske haftada 1 kez uygulandığında cilt lekelerinin azalmasına yardımcı olur. Karışımı cilt lekesi olan bölgeye sürün. 15 dakika bekleyip ılık suyla durulayın.

İçeriğindeki C Vitamini ile Cildi Besleyen Çilek

Malzemeler;
5 adet çilek
2 yemek kaşığı süt

Haftada 1 kez uygulayabileceğiniz çilek maskesi cilt lekelerinin azalması için yardımcıdır. Çilekleri çatalla ezerek püre haline getirin ve ılık sütle karıştırın. Cilt lekesi olan bölgeye masaj yaparak sürün. 20 dakika bekleyip ılık suyla durulayın.

………………………………………………………………………………………………………………..

Evimden En Sevdiğim Köşeler 🙂

fotoğraf (11) fotoğraf (13)

fotoğraf (3) fotoğraf (5)

fotoğraf (6) fotoğraf (7)

fotoğraf (8) fotoğraf (9)

fotoğraf (10) fotoğraf (12)

………………………………………………………………………………………………………………..

Bayram İçin En Güzel Üç Seçenek

1) Okunacak en güzel kitap; Ayetü’l Kürsi – Cemalnur Sargut

d7cc3204f14f11e2bd9a22000a9f14ba_7

2) Bayramda ikram edilecek en güzel tatlı; Hurma

Hurma3

Hurma içerik olarak çok çeşitli vitamin ve minerale sahiptir. Lif, yağ ve proteinler açısından da çok zengindir. Hurmada sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, kükürt, fosfor ve klor da bulunmaktadır. Hurma ayrıca A vitamini, betakaroten, B1, B2, B3 ve B6 vitaminlerini de içerir. Tek bir hurmada 15-20 kalori mevcuttur.

Hurmanın Faydaları;
Kabızlık başta olmak üzere, hazımsızlık, sindirim sistemi problemleri, mide bulantısı, iştahsızlık, zayıflık, kalp problemleri ve kansere karşı koruyucudur. Anne adayları için doğumu kolaylaştıran, emziren kadınların ise süt miktarını arttıran etkisi vardır. Düzenli tüketilen hurma göz sağlığını korurken, özellikle gece körlüğünü iyileştirici özellik göstermektedir. Kötü huylu kolesterolü düşürür. Karaciğer yağlanmasını önler ve toksik maddelerin atılımını kolaylaştırır.
Hücre yaşlanmasından koruyucu etkisi vardır. Gençlik iksiri olarak değerlendirilebilen hurma, bu özelliği ile antioksidan etki göstermektedir.Aç karnına tüketilen hurmanın bağırsak parazitlerini öldürdüğü de bilinmektedir.

Ayrıca hurma, Kuran’da pek çok ayette bahsi geçen “eşsiz-hurma” (Rahman Suresi, 68) ifadesiyle nitelendirilen bir meyvedir.

3) Yürüyüş için en güzel yer; Belgrad Ormanı

22a4c384eeaf11e2a8e322000a9f13d9_7

………………………………………………………………………………………………………………..

Bronzlaşmak İçin Doğal Tarifler

cck11321
Bronzlaştırıcı Yağ Tarifi 1
Malzemeler;
1 çay bardağı havuç suyu
1 çay bardağı süt
Bir çorba kaşığı susam yağı
Bir çorba kaşığı lavanta yağı
*Kullanım süresi en fazla 5 gündür, buzdolabında bekletebilirsiniz.

Bronzlaştırıcı Yağ Tarifi 2
Malzemeler;
1 havucun rendesi
1 tutam karanfil
2 çubuk tarçın
1 bardak susam veya zeytin yağı
*Güneşe koyup bekletin. Eğer hemen kullanmak istiyorsanız, benmari usulü 40 dakika kadar kaynatabilirsiniz. Daha sonra süzüp, içine 1 çorba kaşığı pirinç nişastası eklerseniz %20 koruyucu elde etmiş olursunuz.

Bronzlaştırıcı Yağ Tarifi 3
Malzemeler;
Susam yağı
Hindistan cevizi yağı
Kakao yağı
Ceviz yağı
*Tüm malzemelerden eşit miktarda ve kullanacağınız ölçüde ekleyebilirsiniz.

Güneş Koruyucu Krem
Taze yaprak aloe vera
500 gr çiçek yağı
1 çorba kaşığı pirinç nişastası
1 çorba kaşığı lavanta yağı
*Aleo vera, çiçek ve lavanta yağını mikserde karıştırdıktan sonra içine daha sonra pirinç nişastasını ekleyin. Oluşan karışımı vücudunuza sürdüğünüzde, cildinizi ışıl ışıl yapacak ve bronzluk sağlayacaktır.

………………………………………………………………………………………………………………..

Bence, Gülbence 🙂 haftanın EN’leri

Yankı Yazgan – Düşe Kalka Büyümek ; Altı çizilerek okunması gereken bir kitap…
fotograf

Sıla – Aslan Gibi ; Harikaaa bir şarkı… http://fizy.com/mobile/ios/song/sila-aslan-gibi/3y6lbp

VAVEYLA yeni bicakCNV

Naneli limonata; Yazın en güzel içeceği…

limonata-tarfi

………………………………………………………………………………………………………………..

Doğal ve Pratik Cilt Bakım Tarifleri

blog

Normal Cilt İçin Peeling

1 yemek kaşığı yulaf ezmesi (Eğer yoksa pirinç unu da olabilir.)
1 yemek kaşığı sıcak su
1 tatlı kaşığı beyaz kil
*Masaj yapmadan yüze maske gibi sürülüp, 15 dakika kadar bekletilmelidir. Maskelerde özellikle boyun ve dekolte bölgesine de uygulamak gerekiyor.

Karma Cilt İçin Peeling
1 yemek kaşığı irmik
1 tatlı kaşığı yoğurt
2-3 damla limon suyu
*Yüze masaj yaparak uygulayıp, biraz beklettikten sonra yıkayabilirsiniz.

Vücut İçin Peeling
1 su bardağı deniz tuzu
4-5 tatlı kaşığı yeşil çay
1 çay bardağı kayısı çekirdeği yağı
2-3 damla lavanta yağı
*Masaj yaparak vücudunuza uyguladıktan sonra sadece duru su ile yıkayabilirsiniz.

Lekeler İçin Maske
1 yumurta akı
Çok az limon rendesi
2-3 damla limon suyu
*Maskeyi boyun da dahil olmak üzere tüm yüzünüze sürüp bekletin ve yıkayın.

………………………………………………………………………………………………………………..

Çocuklarda Yüksek Ateş

ateş

Ateş çok önemli ve bütün dünyanın üzerinde durduğu bir konu.

Eğer çocuğunuzun ateşi yükseldiyse, bağışıklık sistemi, vücuduna giren mikroplarla ya da enfeksiyon yapan bir ajanla savaşmaya başlamış demektir. Aslında bu mücadelenin tek başına çocuğunuz için bir zararı yok. Ancak hem rahatlaması hem de ateşli havalenin önlenmesi için ateşini düşürmeniz gerekiyor ve eğer çocuğunuz 3 aylıktan daha küçükse, vakit kaybetmeden doktora gitmelisiniz…

Bebeğimin ateşlendiğini nasıl anlarım?

Bebeğinizin veya çocuğunuzun ateşlendiğini anlamanın en pratik yolu, dudaklarınızı onun anlına dayamaktır. Eğer size sıcak geliyorsa çocuğunuzun ateşinin ne kadar yükseldiğini anlamak için çeşitli termometrelerden yararlanabilirsiniz. Cam termometrelerde bulunan civa vücut ısısı ile beraber yükselirken, dijital termometreler ateşin ne kadar olduğunu küçük bir ekrana yazarak gösterir. Çocuğunuzun ateşini ağızdan, koltuk altından, rektumdan veya kulaktan ölçebilirsiniz. Hangi yolu seçeceğiniz aslında çocuğunuzun yaşı ile de bağlantılıdır.

Ağızdan ölçme daha çok 4-5 yaşlarındaki çocuklar için uygundur. Cam termometreyi çocuğun dilinin altında 3 dakika tutmak yeterlidir. Dijital termometre ise yine aynı şekilde, ama bip sesi gelene kadar tutulmalıdır. 2 yaşından sonra koltuk altından ateş ölçümü uygundur.

Rektal ölçme bebek ve küçük çocuklarda en doğru sonucu verir. Kulak termometreleri 2 yaşından büyük çocuklarda daha doğru sonuç vermektedir.

Bebek ve çocuklarda normal vücut ısısının 36-37 derece olduğu kabul edilir. Eğer rektal ölçmede ateş 38.5 derecenin üzerindeyse, ağız veya koltuk altından yapılan ölçümlerde ise ateş 38 derecenin üzerine çıkmışsa çocuğun ateşi var demektir. Ancak 1-3 ay arası bebeklerde rektumdan yapılan ölçüm 38 derece çıkmışsa bebeğin ateşi yükselmiştir ve derhal doktorun aranması gerekir.

Ateş neden yükselir?

Ateşin yükselmesinin nedeni bağışıklık sisteminin harekete geçerek, vücuda giren mikroplarla veya enfeksiyon yapan ajanlarla mücadelenin başlamasıdır. Bağışıklık sistemi mikroplarla mücadele ede ede kuvvetlenir ancak bebeklerde koruyucu önlemlerin büyük çocuklara göre daha hızlı alınması gerekir.

Yenidoğanın ateşi yükseldiğinde doktorun en kısa zamanda müdahale etmesi gerekir. Zira ateş çok ciddi bir enfeksiyon nedeniyle yükselmiş olabilir.
1-3 aylık bir bebekte ateş yükselmesi de en kısa zamanda doktor müdahalesi gerektirir. Bu yaşta ateş genellikle viral bir hastalık nedeniyle yükselir. Özellikle bebek canlılığını yitirmişse veya alıştığınız gibi davranmıyorsa rahatsızlığı ciddi olabilir.
3 ay – 1 yaş arası bebeklerde ateş genellikle soğuk algınlığı veya viral bir hastalık nedeniyle yükselir. Bebeklerde ateş ayrıca dişleri çıkarken veya aşı olduktan sonra da yükselebilir.
2-6 yaş arası çocuklarda viral hastalıkların yanı sıra, boğazda iltihaplanma, zatürre veya ortakulak iltihabı da ateş yükselmesine neden olur.
Okul çağındaki çocuklarda genellikle solunum yollarındaki viral enfeksiyonlar nedeniyle vücut ateşi yükselir. Özellikle yaz aylarında dikkat edilmesi gereken bir nokta da çocuğun ateşinin güneş çarpması nedeniyle de yükselmiş olabileceğidir. Çocuk sıcak bir günde güneşli bir ortamda veya camları kapalı bir arabanın içinde kaldıysa ateşi yükselebilir, ancak tedavi yollarının farklı olması nedeniyle bu ateşin viral enfeksiyona dayalı ateşten ayırt edilmesi çok önemlidir.

Ateş nasıl düşürülmelidir?

Ateşin düşürülmesinin en önemli nedeni çocuğu rahatlatmak ve ateşle gelen havalenin önlenmesini sağlamaktır. Yoksa enfeksiyonlara karşı yapılan savaşın bir parçası olan ateşin tek başına çocuğa bir zararı yoktur.

0-3 aylık bir bebeğin ateşi yükseldiğinde doktor müdahale edene kadar en iyi çözüm ona ılık bir banyo yaptırarak veya vücudunu ıslak bir süngerle silerek rahatlatmaktır. Duş ısısı 32 derece civarında olmalı, yani serin ılık gibi olmalı, ne sıcak ne soğuk olmamalı. Küveti doldurup çocuğu içine sokmak da çok doğru değil, çünkü her 5 dakikada bir küvetteki suyun ısısı düşer. Bu sefer çocuğu üşütüp akciğer enfeksiyonu yapma veya soğuk algınlığını ilerletme ihtimalimiz olabilir. Bu yaşta bir bebeğe doktor görmeden hiçbir ilaç verilmemelidir.
Bebeğin ateşi kesinlikle vücudu alkolle silinerek düşürülmemelidir.
3 aydan büyük bebek ve çocuklarda ateşi düşürmek için doktora danışarak Asetaminofen veya İbuprofen verilebilir. Her ikisi de vücudun enfeksiyonlarla mücadelesine karışmadan, sadece ateşi düşürmeye yarar. Asetaminofen ve İbuprofen’in bir arada verilmemesine dikkat etmek ve her iki ilacı da çocuğun yaşına göre doğru dozda vermek gerekir.
Verilen ilacın içeriği kontrol edilmelidir. Bazı soğuk algınlığı ve öksürük ilaçlarında ateş düşürücü maddeler de bulunmaktadır. Böyle durumlarda ayrıca asetaminofen veya ibuprofen verilmemesi gerekir.
Bebeğe ve çocuğa hiçbir zaman aspirin verilmemelidir. Asetilsalisilik asit çocuklarda Reye sendromunun görülme riskini artırır. Bu hastalık çocuğun karaciğer ve beynine zarar verir.
Bazı kaynaklarda deniyor ki; ‘’Ateşi düşürmeyelim, 40’a kadar bekleyelim.’’ Bu pratikman yapılamayacak bir şey. Dolayısıyla ateş düşürücüyü hafiften başlayıp takip etmek, çocuğu ılık suyla duşa sokmak, üstünü tamamen soymak ilk alınacak tedbirdir. Bir çocuk için 6 ay ile 6 yaş arası ateşli havale geçirme dönemidir. Eğer siz çocuğun ailesinde de ateşli havale geçirme meyili olduğunu biliyorsanız, ateşi yakından takip edeceksiniz, belki devreye fitil koyacaksınız. 6 aydan küçük bir çocuğa içinde ateşli havaleye karşı madde koyulan fitil koymanız uygun değil, fitillerin de çeşidi var. 6. aydan sonra ateş çok hızlı yükseliyorsa ve bir anda 39 – 40 dereceyi görüyorsanız; fitil kullanacaksanız içinde genelde fenobarbital bulunan bir fitili devreye sokmak gerekir. 6 aydan büyükse, içinde ateşli havaleye karşı maddesi bulunan fitil; 6. aydan küçükse havale riski yok diye düşünerek, havale önleyici madde olmayan düz fitil koymak daha uygun.
İlaca rağmen ateş düşmezse ne yapmalıyım?

İlacı aldıktan 45 dakika sonra ateş hâlâ düşmemişse ya verilen dozda veya kullanılan ölçekte bir yanlışlık vardır ya da çocuğun vücudu bu ilaca cevap vermiyordur. Bu durumda başka bir ilaç önermesi için doktoru tekrar arayıp, durumu bildirmek gerekir.

Ateş sürekli olarak yeniden yükseliyorsa ne yapabilirim?

Vücut enfeksiyondan tamamen arınana kadar ateşli olma durumu devam edecektir. Bu durum 2-3 gün sürebilir. Grip vakalarında ateşin 7 gün bile sürdüğü görülür. Eğer bakteriyel bir enfeksiyon nedeniyle antibiyotik tedavisi yapılıyorsa ateşin 48 saat içinde düşmesi beklenir.


Bebekler neden ateşli havale geçirir?

Ateşli havale geçirmenin nedeni tam olarak kesinleşmiş değildir. Halen bazı teoriler, öngörüler mevcuttur. Ateşli havale geçiren çocukların ateşe karşı havale geçirme eşiklerinin düşük olduğu düşünülmektedir. Bu eşiği düşüren nedenler araştırılmaktadır. Kan ve beyin omurilik sıvısında çinko düzeyindeki değişiklikler, enfeksiyon vakalarında bu değişikliklerin belirginleşmesi sorumlu tutulan nedenlerden biridir. Ayrıca beyindeki sıvı elektrolit dengesinin tam olarak olgunlaşmamış olması, ateşin yükselmesi sırasında beynin hassasiyetini artıran bazı maddelerin salınımı, beyinden epifiz bezinden salgılanan melatonin hormonundaki değişiklikler, havale öncesinde “glutamat” denilen maddenin artışı, ateşli havalenin başlamasını kolaylaştıran faktörler olarak tartışılmaktadır.

Ateşli havalelerde ateşin yükselme hızı, sıvı – elektrolit dengesizliği, mikropların salgıladığı toksinler (zehirli maddeler), antialerjik bazı ajanlar ve özellikle böbrek yetmezliği olan hastalarda yüksek doz penisilin kullanılması hazırlayıcı faktörler olabilir. Ateşli havaleler, genellikle ateşin yükselme hızıyla ilgilidir ve vücut ısısı 39 derece veya daha yüksekse görülür. Bununla beraber, havale eşiği düşük çocuklarda daha düşük ateş derecelerinde de havale görülebilir. Ateşli havaleler, ateşin yükselmeye başladığı dönemde de ortaya çıkabilir.

Ateşli havalede gelecekte ne olur?

Bu, aileleri en çok endişelendiren ve merak ettiren sorudur.

Ateşli havale geçiren bir çocukta tekrarlama riski ortalama %33 kadardır.
İkinci tekrar %50 oranında ilk 6 ay içinde, %75 oranında ilk 1 yıl, %90 oranında ilk 2 yıl içinde olmaktadır.
İlk nöbet 1 yaştan küçükken geçirilmişse tekrarlama riski %50’nin üzerindedir.
İlk nöbet 3 yaşından sonra geçirilmişse tekrarlama riski %20’ye düşmektedir.
4 yaşında tekrarlama riski -15 civarındadır.
Ateşli havale geçiren çocukların %60’ı havaleyi sadece bir kez geçirir.
Komplike ateşli havale, ateşli havale geçiren çocukların %20’sini teşkil eder.

*Bu bilgiler Prof. Dr. Hilal Mocan’dan alıntıdır…

………………………………………………………………………………………………………………..

Gülben’in Defteri’nden Anneler Günü Tavsiyesii 🙂

http://www.cocuklargulsundiyedukkani.com

Anneler Günü -Puantiyeli (1)

………………………………………………………………………………………………………………..

Yaz Çiçekleri Ekimi ve Bakımı

ORTANCA

ortanca_05

Rengarenk çeşitleriyle bahçelerin ve saksılı balkonların renk cümbüşü haline gelmesine vesile olan ortanca çiçeklerinin bakımı çok zevklidir. Ortanca gölgelerin en güzel çiçeklerinden biridir. Oldukça iri çiçekleri her zaman tercih edilir. Normal şartlarda Haziran ayının ortasından sonra çiçeklenir ve Ağustos sonuna kadar çiçekleri sırayla açar. Doğrudan güneş ışığı istemeyen bu bitki dolaylı ışıklardan da yararlanabilir. Çok fazla soğuk ve sıcak havada bırakmak çiçeğin yapraklarına ve çiçeklerine fayda sağlamaz. Ortancalar, Asitli toprakta da, kireci az olan toprakta da rahatça gelişir. Özellikle yaz aylarında bitkinin suya olan ihtiyacını tamamen gidermek için haftada en az iki kere sulanmalıdır.

Ekimi;

Ortanca ya da başka bir çeşit de olsa yazlık çiçeklerinizi Nisan-Mayıs aylarında dikmelisiniz. Bahar aylarında yazlık fideleri ekebiliriz. Ortancaların beyaz, pembe, mavi, ve kırmızı çeşitleri vardır. Beyaz ortancayı mavi yapmak için bulunduğu toprağa demir karıştırılır. Kuvvetli topraklarda boyu 1.5 m kadar büyür. Bir kısım funda toprağı, bir kısım ince dere kumu, bir kısım çürümüş yapraktan oluşan karışım toprağı ortancalar çok sever. Ortancanın da toprağı nemli olmalıdır.

CAM GÜZELİ

cam_guzeli_cicegi

Çok sevilen bir salon bitkisi olan cam güzelinin bakımı oldukça kolaydır. Cam güzeli yazın bol sulanmalı ve belli aralıklarla yapraklarına su püskürtülmelidir. Uzun süre çiçekli kalır ve 35-40 cm. boylanır. Yaprakları düz yeşil ya da alacalı olabilir. Çiçekleri yaz boyunca açar ve turuncu, mor, kırmızı, pembe, beyaz olur. Cam güzeli bol ışık alan, havadar ve güneşli yerleri sever.

Ekimi;

Çiçeği Tohumunu çimlendirmeden önce bir müddet suda bekletin. Suda beklemeye aldığınız tohumları çıkarıp toprağa bırakın. Eğer bu işlemi saksıda yapıyorsanız, saksıyı normal toprak seviyesinin yüzde 90 kadar elenmiş tercihen kırmızı toprakla doldurunuz ve toprağın üzerine bırakın. Daha sonra üzerine ince bir torf atınız ve nemlendirin. Nemlendirme işleminde evde bulunan herhangi boş bir camsil temizleyicisi şişesini iyi bir şekilde temizleyerek fısfıs niteliğinde kullanabilirsiniz. Daha sonra saksının üzerine şeffaf bir strech bir film çekerek sera etkisi yaratıp, çimlendirmeyi hızlandırabilirsiniz . Her gün nemini kontrol edin ve fısfısla nemlendirmeye devam edin. Bekleme süreniz tohuma çeşidine göre değişecektir. Bu dönem cam güzeli ekimi için uygun dönemlerden biridir.
Cam Güzelini, bordürlerde, sarkan sepetlerde, saksılarda ve çiçek tarhlarında kullanabilirsiniz.

YUMRULU BEGONYA

yumrulubegonya

Yumrulu begonya güzel bir saksı çiçeğidir. Çiçeklerinin çeşitli renklerde olmasından dolayı çok tercih edilir. Çiçekleri gayet iri, katmerli veya katmersiz olup kokusuzdur.

Ekimi;

Kökleri küçük olduğu için küçük saksılar seçilip, saksılara aynı miktarda funda toprağı, ince dere kumu ve eski çürümüş koyun gübresinden meydana gelmiş harçtan doldurulur. Mart-Nisan aylarında begonya yumruları bu saksılara dikilir. 4-5 günde bir defa sulanır, iri ve gösterişli çiçek açması için sulama ile birlikte ara sıra şerbet vermelidir.
Çiçeklenmesi Haziran’da başlayıp Eylül’e kadar devam eder. Çiçeklenmesi bittikte sonra yavaş yavaş sulanması kesilir. Toprağı ve yaprakları sararıp kuruduğu zaman ise toprak üstü kısımları 7-8 cm yukarıdan kesilir ve bir hafta sonra yumru topraktan çıkarılıp, dikim zamanına kadar nemsiz ve karanlık bir yerde saklanır.

………………………………………………………………………………………………………………..

Bence, Gülbence 🙂 Haftanın EN’leri

Düşünce Gücüyle Tedavi; altı çizilerek okunması gereken şahaaane bir kitap

dusunce-gucuyle-tedavi

Kubat – Ödendi Günahın; sözleri Aysel Gürel’e ait muhteşeem bir şarkı

http://www.ttnetmuzik.com.tr/ss/286814/3315815

album_286814_300_300

Ustaca Sevmek; Yıllardır vazgeçemediğim başucu kitabım

ustaca sevmek1

………………………………………………………………………………………………………………..

Anne Sütünün Önemi ve Anne Sütünü Arttırmanın Yolları

AGBir annenin bebeğine verebileceği en muhteşem armağan şüphesiz anne sütüdür. Dünya Sağlık Örgütü bebeklerin yaşamının ilk 6 ayında, su bile verilmeden sadece anne sütü ile beslenmesini önermektedir.

Anne sütü bebek için en sağlıklı olan besindir. Uygun koşullarda
ihtiyaç duyulduğu anı beklemektedir. Isıtma, soğutma, depolama, mikroptan arındırma gibi işlemler gerektirmez, anne sütünde mikrop üremez, bozulmaz, hastalık kaynağı olmaz.

Bebeklerin ilk yıllarında bağışıklık sistemi tam olarak gelişmemiştir. Bu nedenle bebeğin annesi tarafından korunması gerekir ve anne bu koruma görevini bebeğini emzirerek gerçekleştirir.

Anne sütü, bebeği enfeksiyonlara karşı koruyacak maddeler içerir. Anne sütüyle beslenen bebeklerde ishal, solunum yolu ve diğer enfeksiyon hastalıkları, daha az görülür. Bebeğin büyümesi ve gelişmesini hızlandıran anne sütü, bebeklerin gereksinimi olan bütün besin öğelerini içerir. Anne sütü, orta kulak iltihabı, üst solunum yolu enfeksiyonları, ishal, çölyak hastalığı, Tip1 diyabet ve lenfoma gibi bazı kanser tiplerine karşı çocuğu korur. Emziren annelerde ise meme kanseri, yumurtalık kanseri, osteoporoz ve kansızlık daha az görülür.


Anne Sütünü Artırmanın Yolları

Emzirirken annelerin en çok karşılaştığı sorun; sütün azalması, hatta kesilmesidir. Sebebi ise annenin kendisini çok fazla baskı altında hissetmesi, endişeleri ve kendisine ayıracak, rahatça dinlenecek vakti olmamasıdır.

Bebek ne kadar sık ve çok emerse, annedeki süt üretimi de o oranda artacaktır.

Annenin psikolojik olarak bebeğini emzirmeye hazırlanması önemli bir süreçtir.
En önemlisi rahatlamaya çalışın, stresli olmak anne sütünü azaltan faktörlerden birisidir. Emziren annenin ruhsal yönden desteklenmesi, huzurlu bir ortam sağlanması ve mutlu edilmesi de bu süreçte son derece önemlidir. Anne kaygılarından arınırsa, bebeği de mutlu ve huzurlu olur.

Balık, ceviz, kayısı, bazı malt içeren içecekler ve süt artırıcı çaylar ama en önemlisi aile içi huzur, eşlerin takdiri ve sevgiyle yaklaşımı anneyi motive ederek sütü artırır.

Anne sütünü arttırmak için kolayca uygulayabileceğiniz tarifler;

Su içmeyi unutmayın. Su anne sütü yapan gıdaların başında geliyor.

Her gün 1 havuç yemeye özen gösterin.

Günde beş adet ceviz, fındık ya da 10 badem yiyin.

Sabah kahvaltısında bir bardak taze sıkılmış meyve suyu için; şeftali, kivi, muz gibi vitamin değeri yüksek meyveler yiyin.

Folik asit emzirme döneminde de önemlidir.

Yeşil yapraklı sebzeler ve hoşafları bol bol tüketin.

Kompostolar emziren anne için çok sağlıklı bir besindir. Kompostoyu az şekerli veya şekersiz yaparak tüketebilirsiniz. Bu da süt için oldukça faydalı olacaktır.

Sıvı olarak çaylardan da destek alabilirsiniz. 1 tatlı kaşığı rezene çayı ve 2-3 yaprak ısırgan yaprağıyla çay yapıp içerseniz, sütün artmasını ve bebeğin sevdiği tada dönüşmesini sağlarsınız. Bu çay bebeğin gazını da azaltır

………………………………………………………………………………………………………………..

Gül Kaynak’tan Tarifler

120605-26

Gökkuşağı Salatası

Malzemeler;
7-8 dal ıspanak
2 adet kırmızı biber
1 avuç içi kadar kırmızı lahana
2 adet havuç
1 demet roka
1 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı
Himalaya tuzu
Taze limon suyu
Çiğ susam
Çiğ kabak çekirdeği içi
Çörek Otu

Yapılışı;
Bütün malzemelerinizi kestikten sonra, bir kaba alıp güzelce karıştırın, en son içine az miktarda himalaya tuzu, susam, çörek otu ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyin.
İsteğe göre salatanıza yarım avokado dilimleyebilirsiniz.

Detoks Çorbası

120605-33

Malzemeler;
Yarım demet roka sapı
Yarım demet maydanoz sapı
Yarım demet ıspanak sapı
4 dal taze nane
Taze zencefil (başparmak büyüklüğünde)
1 adet orta boy soğan
1 baş sarmısak
1 adet patates
2 adet havuç
2 adet kereviz dalı
3 çiçek brokoli
2 adet kırmızı biber
6 dal fesleğen
Yarım kırmızı lahana
Çeyrek beyaz lahana

Yapılışı;
Malzemelerin hepsini bir tenceredekaynamasını bekledikten sonra süzün. Tanesiz olarak suyunu gün boyu tüketebilirsiniz.
Arzu ederseniz çorbanızı tatlandırmak için içine; zerdaçal, kuru nane, kuru kekik, sumak, kırmızı pul biber veya laze limon suyu ekleyebilirsiniz.

Mucize Yeşil İçecek

Malzemeler;
3 adet salatalık (kabuğu ile)
6-8 yaprak ıspanak
2 yaprak pazı
2 adet kereviz sapı
3 çiçek brokoli
1 avuç dolusu kadar semizotu
1 adet limon
Yarım elma

Yapılışı;
Malzemelerinizi sırayla bir sebze/meyve suyu sıkacağında sıktıktan sonra taze olarak içebilirsiniz. Ek olarak istenirse; biraz taze zencefil, himlaya tuzu, kırmızı pancar, yeşil biber, maydanoz, taze nane vs de eklenebilir.
Her sabah aç karnına büyük bir bardak (330cc) içebilirsiniz. Bu su, zayıflama ve sağlıklı yaşam kürlerinin baş tacıdır.

………………………………………………………………………………………………………………..

Bence, Gülbence 🙂 haftanın EN’leri

İçindeki Devi Uyandır; okuduğum en etkileyici kitap

deviuyandır

Dr. Neslihan İskit; tanıdığım en iyi yoga hocası

Neslihan İski-02

Emre Yücelen – Mutluluk Köyü; “Mutluluk Köyü’ndeki büyük çınara sırt verip ÖMRÜÜÜMMM diyeceksin…” Son zamanların en gerçek, en sıcak şarkısı

http://www.ttnetmuzik.com.tr/album/Mutluluk_Koyu/274165

album_274165_300_300

……………………………………………………………………………………………………………..

Bence, Gülbence 🙂 Haftanın EN’leri

Hem dostum, hem doktorum Prof. Dr. Hüseyin Nazlıkul’un şahane iki kitabı;

Hayatı Keşfet

135972583190579322

Detoksu Keşfet

detoksu-kesfet-210x300


Bahadır Tatlıöz & Gökhan Türkmen – Bedende Ruh Yokken
– Harika bir şarkı…
http://www.ttnetmuzik.com.tr/album/Bedende_Ruh_Yokken/268681

album_268681_300_300

……………………………………………………………………………………………………………..

Suna Dumankaya’dan Doğal Bakım Tarifleri

Temizleme Sütü Tarifi 1n

Malzemeler;
1 adet orta boy salatalık
1 litre süt
3 tane marul yaprağı
20 gram tatlı badem yağı

Yapılışı;
Salatalık, süt ve marul yaprakları karıştırılıp blenderden geçirilir ve ardından pişirilir. Süzüldükten sonra cam kavanoza konur ve içerisine badem yağı ilave edilip buzdolabında saklanır.
Bu temizleme sütü hem cildi temizliyor, hem de nemlendiriyor. Ayrıca yüz bölgesi dışındaki vücut bölgeleri için de kullanılabilen bir tariftir.

Saç Diplerindeki Kabuklanma İçin

Malzemeler;
Aleo vera
Bal
Keten tohumu yağı

Yapılışı;
Aleo vera’yı blenderda ezin, bal ve keten tohumu yağını ilave ettikten sonra karışımı saç diplerine masaj yaparak yedirin.

Sivilce İçin

Malzemeler;
Maydanoz
Limon suyu
Pudra veya beyaz kil
Karbonat
Su

Yapılışı;
Maydanozu havanda ezip, içine limon sıkarak diğer malzemelerle karıştırdıktan sonra temiz ciltteki sivilce üzerine sürün.

Siyah noktalar için

Malzemeler;
Bir adet limon
Bir tatlı kaşığı yulaf unu
Bir tatlı kaşığı beyaz kil
Su

Yapılışı;
1 limon kabuğunu rendeleyin. İçerisine 1 tatlı kaşığı yulaf unu ve 1 tatlı kaşığı beyaz kil ilave edin. Çok az su koyup karıştırdıktan sonra, bütün yüzünüze ve dekolte bölgenize sürebilirsiniz

……………………………………………………………………………………………………………..

Bence, Gülbence 🙂 Haftanın EN’leri

Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı; elinizden düşüremeyeceğiniz bir başucu kitabı…

fotograf 1

Gökhan Tepe – Tanrım Dert Vermesin; kalbe dokunanlardan…
http://www.ttnetmuzik.com.tr/ss/268961/3171632

fotograf 3

Ve bu ayın dergisi; hem içeriği, hem şahane kapağı ile ELLE
fotograf 2

……………………………………………………………………………………………………………..

Bahar Çiçeklerinin Ekimi ve Bakımı

Papatya

p1

Mart, tohum ve çiçek ekme ayıdır. Papatya da ilk bahar aylarında ekimi yapılacak çiçeklerden biridir. Papatya hem nemli, hem de kuru bölgelerde yetişebilir ama güneşli ortamlardan hoşlanır. Papatya ekiminde tohum yatağı derin olmamalıdır. İyi hazırlanmış, ince yapılı bir tohum yatağı hazırlanmalıdır. Fide aralarında 30 cm boşluk bırakmaya özen gösterin.Tohumlar ince olduğundan seyrek ekim yapılmalıdır.
Eğer sık dikim yapılmışsa seyreltme işlemi uygulanmalıdır. Eğer bu işlem yapılmazsa fideler fazla boylu ve cılız gelişir. Ektikten sonra can suyunu vermeyi unutmayın. Toprağının her zaman nemli kalması gerekir. Özellikle saksıda yetiştirecekseniz, toprağını sık sık kontrol edin ve kurumasını engelleyin.
Papatyalar ilkbahar ve yaz boyu çiçek açar.
Eğer siz de, yazı rengarenk çiçeklerle süslemek isterseniz, Mart ayı boyunca papatya tohumları ekmeye başlayabilirsiniz.

Sardunya

ç1

Kırmızı, beyaz, pembe ve mor renkleriyle dikkat çeken sardunyaların çiçeklenme mevsimleri ilkbahar ve yazdır.Tam güneş veya çok aydınlık yerleri sever. Ilıman iklim ister. Soğuğa çok az dayanır.
Eğer sardunyaları saksıda yetiştirmek istiyorsanız, öncelikle saksınızın dibine çakıl taşlarını yerleştirin. Çakıl taşları köklerinin hava almasını sağlar ve çiçeğin dibinde fazla suyun kalmasını önler. Bu yöntem çiçeğinizin daha sağlıklı ve uzun ömürlü olmasını sağlar. Sardunyanızı dikerken köklerini açıp hava almasını sağlayın. Fazla kökleri elinizle kopararak temizleyin. Saksıya yerleştirip boş kalan kenarlarını toprak ile doldurun. Sardunya çok fazla sarı yapraklar atan bir çiçektir. Bu bir hastalık değildir, sardunya çiçeğinin bir özelliğidir. Sardunyanızın sararan yapraklarını bir makas yardımı ile keserek temizleyebilirsiniz. Sardunya çiçeğinizi diğer çiçeklerde olduğu gibi ılık ve dinlenmiş su ile sulayın. Çiçekleri sabah saatlerinde sulamak en iyisidir. Akşam suladığınızda gece boyunca çiçeğin köklerinde bakteri üreyebilir. Sabahın erken saatinde suladığınızda gün boyu çiçeğiniz güneş ışığıyla birlikte sağlıklı olacaktır.

Sardunyanın bir özelliği de sinir sistemine iyi gelir ve eğer uykusuzluk sorununuz var ise bunu ortadan kaldırır. Normalde sardunya açık havada yetişen bir çiçektir ancak gündüz balkonunuza, gece de tozunu alıp yatak odanıza koyabilirsiniz. Ayrıca sardunya keskin kokusu ile sivrisinekleri evinizden kovar.

Lavanta
lavanta

Lavantanın çiçekleri mavi, mor ya da koyu kırmızıdır. Kokusu çok güzeldir. Güneşli yerleri sever. Kurak yerlerde yetişebilir, soğuğa dayanıklıdır. İçinde organik asitler bulunan uçucu yağ ile glikozitler, alkaloitler ve tanen gibi maddeleri içerir.
Lavanta 20-60 cm boylanabilen, Haziran ve Temmuz aylarında çiçek açan, yarı çalımsı çok yıllık bir bitkidir.
Lavanta tohumları ekerken önce bir süre suda bekletiniz. Suda beklettiğiniz tohumları çıkarıp, nemli bir bez veya pamuk içerisinde yerleştirin. Pamuk veya bezin nemli olmasına dikkat edin. Tohum çatlaması oluştuktan sonra çıkan filize zarar vermeden dikmek istediğiniz yere dikiniz. Düzenli olarak sulama yapabilirsiniz.
Suda beklettiğiniz tohumları çıkarıp toprağa bırakın. Daha sonra üzerine ince bir torf atınız ve üzerini nemlendirin. Nemlendirme işleminde, cam sil şişeleri gibi fıs fıs kullanabilirsiniz.
Lavanta toprak yönünden seçici olmayan bir bitkidir. Özellikle yeterince toprağın derinliğinde rutubetin bulunması gerekmektedir. Lavantalar gübre ve besin istemezler. Toprağı fazlaca kumlu değilse sulama istemez ama arada bir sulamanın da bir zararı olmaz.

……………………………………………………………………………………………………………..

Bence, Gülbence 🙂 Haftanın EN’leri

Aşk Bir Davaya Benzer; tasavvuf yolculuğumda bana eşlik eden, yıllarca toplanmaz bir başucu kitabı.

aşk

İnsan İnsana Sohbetler 1; kalemini, düşüncelerini sevdiğim ve çok şey öğrendiğim Doğan Cüceloğlu’ndan, altı çizilerek okunacak bir kitap.

edebiyat-edebiyat-diger-insan-insana-sohbetler-120110714021905

Emre Kaya – Teşekkür Ederim; yeni favori şarkım Emre Kaya’nın ”Gerçeği sayende gördüm teşekkür ederim…” Harikaa…

http://www.ttnetmuzik.com.tr/ss/285660/3305539

album_285660_300_300n

……………………………………………………………………………………………………………..

Doğal Bakım Tarifleri

Her Cilde Uygun Kakaolu Maske

IMG_1713b

Malzemeler;

Bir çorba kaşığı kakao
Bir çorba kaşığı yoğurt
Bir çorba kaşığı yulaf unu

Yapılışı;

Bir kase içerisinde bir çorba kaşığı kakao, yulaf unu ve yoğurdu karıştırıp yüzünüze uygulayın. Biraz bekledikten sonra makseyi yüzünüzden çıkartıp, bol su ile durulayın.

 

Saç Diplerini Güçlendirip Çıkmasını Sağlayan Saç Maskesi

Malzemeler;

Bir kahve fincanı vişne çekirdeği
İki bardak su
Bir çorba kaşığı nişaşta veya yulaf unu
Bir tatlı kaşığı limon suyu
Bir çay kaşığı zeytin yağı

Yapılışı;

Vişne çekirdeklerini blenderda öğüttükten sonra 2 bardak su içerisinde kaynatın, çekirdekler kaynarken içerisine bir çorba kaşığı yulaf unu (nişasta) ve limon suyu ekleyip 5 dk kaynattıktan sonra süzün. Daha sonra bu karışımı saç dipleri ile uçlarına uygulayıp 2 saat bekledikten sonra saçlarınızı yıkayın.

Vücut ve Yüz Temizleme İçin Peeling

Malzemeler;

Bir kase esmer şeker
Bir tatlı kaşığı tarçın
İki çorba kaşığı çiçek yağı
Tuz

Yapılışı;

Büyük bir kap içerisinde bir kase esmer şeker, bir tatlı kaşığı tarçın, iki çorba kaşığı çiçek yağı ve tuzu karıştırdıktan sonra bu karışımı tüm vucudunuza ve yüzünüze uygulayın. Biraz beklettikten sonra ovalayarak çıkarıp yüzünüzü ve tüm vücudunuzu yıkayın.

…………………………………………………………………………………………………………….

Bence, Gülbence 🙂 Haftanın EN’leri

Bab-ı Esrar; okurken bitmesini istemediğim, sürükleyici, bilgilendirici ve heyecanlı bir kitap.

BAB-_E~1

Kelebeğin Rüyası; gelmiş geçmiş en iyi Türk filmleri arasına girebilecek bir film.

250_21255_kelebegin-ruyasi-afisjpg

Hande Yener – Hasta; gücümüze karşı yenilenler biz’i “hasta” sanıyorlar, şahane bir şarkı.

http://www.ttnetmuzik.com.tr/ss/270424/3185162

…………………………………………………………………………………………………………….

Ekmek İsrafı

Ekmek İsrafı

Ülkemizde yılda 12 milyon ekmek israfı yapılıyor.

Ekmekleri poşet içinde tutmamak gerekir. Poşetler sıcak ekmeklerin içinde barındırdığı nemi dışarı atmasını engeller, böylece ekmeklerin daha çabuk küflenmesine neden olurlar.

Günlük kullanacağımız ekmeklerin kağıt içerisinde olmasında fayda vardır. Ekmeklerimizi saklamak için açılıp – kapanan ahşap ızgaralı ekmek dolaplarını da kullanabilirsiniz. Izgaralar havanın giriş çıkısını sağlar.
Dolaplarınızın içini sirke ile temizleyip, içine küçük bir kase karbonat koyarsanız ekmeklerin küflenmesini geciktirirsiniz. Ancak ekmekler en fazla 1-2 gün bu dolaplarda tutulmalıdır.

Ekmeklerin asıl muhafaza yeri buzdolaplarıdır. Ekmekleri buzdolaplarında 1 hafta saklayabilirsiniz. Uzun yolculuklar gibi uzun süreli durumlarda ekmeklerinizi derin dondurucuya koymalısınız. Derin dondurucuya koyarken de dilimleyip koymayı tercih etmelisiniz, böylece kullanacağınız zaman kullanabileceğiniz miktar kadarını alıp israfı önlemiş olursunuz. Kızartarak küp küp parçalara bölerek koyduğunuzda da küflenmeyi ve bozulmayı uzun süre engellemiş olursunuz.

Aldığınız ekmeği eğer 1 hafta kullanmayacaksınız, o haliyle derin dondurucuya koyun. Kullanacağınız zaman da fırına atın, böylece fırından yeni çıkmış kıvamında ekmek elde edersiniz.

Gıdaları Saklama Yöntemleri

b043abea145a11e28e3c22000a1f9d44_7

Rafta saklama

• Un, şeker, kuru bakliyat türü kuru gıdalar, tercihen cam kavanozlarda saklanmalıdır.
• Şeker, ağzı iyice kapalı kavanozda 2 sene, esmer şeker ise 4 aya kadar saklanabilir.
• Patatesler serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Ancak buzdolabına koyulmamalıdır.
• Pirinç, serin ve kuru yerde ağzı iyice kapalı olarak, 2 seneye kadar saklanabilir.
• Aldığınız kuru gıdaları (un, mısır unu) kavanozlara koymadan öne 7 gün buzlukta saklarsanız, içlerinde olabilecek görünün veya görünmeyen zararlı canlıların ölmesini sağlarsınız ve bunların diğer kuru gıdalarınıza da geçmesini engellemiş olursunuz.
• Keklerinizi sakladığınız kabın içine yarım elma koyarsanız, kekleriniz daha uzun süre taze kalacaktır. Baharatlar
• Baharatlar asla ocakların üzerindeki veya yakınındaki raflarda saklanmamalıdır. Çünkü ısı ocaklardan yukarı çıkar ve bu raflardaki baharatların ısısının artmasına ve dolayısıyla lezzetlerini kaybetmelerine, renklerinin ve kokularının değişmesine yol açar.
• Baharatların küçük miktarda alınıp, tüketilmesi tavsiye edilir. Çünkü böylece, her zaman taze ve lezzetli baharat kullanmış olursunuz.
• Ülkemiz mutfaklarındaki uygulamanın tersine baharat ve otlar, buzlukta veya buzdolabında saklanmalıdır. İkinci iyi bir saklama yöntemi ise mutfağın serin, kuru ve karanlık bir köşesinde saklanmalıdır.
• Baharatları satın alırken öğütülmemiş olarak alırsanız, 1 sene ye kadar saklayabilirsiniz.
• Sarımsağı soyarak zeytinyağının içinde saklayabilirsiniz. Sarımsakları kullandıktan sonra kalan yağ, sarımsakla tatlandırılmış enfes bir salata sosu olacaktır.

Buzdolabında Saklama

Doğru saklama yöntemlerini kullanarak gıdalarınızın ömürlerini uzatabilir, dolayısıyla bütçenize katkıda bulunabilirsiniz. Yiyeceklerin yanlış yöntemle saklanmasının yalnız bütçeye değil, sağlığa da verdiği zararlar vardır. Tüm gıdalar için geçerli olan en önemli kural, bozulma şüphesi olan gıdaların saklanmayıp, hemen atılmasıdır. Bozulmuş gıdaları atarken en çok dikkatli olmak gerekir. Bu gıdalar mümkünse, açık olarak değil de kimsenin ulaşamayacağı şekilde sarılarak atılmalıdır. Gıdalar genellikle serin ve kuru yerlerde
saklanmalıdır. Buzdolapları da çok doldurulmamalıdır. Çünkü çok dolu buzdolaplarında, hava rahatça dolaşamadığı için iyi soğutma sağlanamaz. Buzdolabının en sıcak bölmesi 5-7 derece ve en soğuk bölümünün de -4 derece olması gerekir. (Buzluk ve derin dondurucu bu bölümlere dahil edilmemiştir. ) Buzdolabınızın içinde bir küçük sapta saklayacağınız karbonat, gıdaların kokularını emerek kötü kokuların oluşmasına engel olacaktır.

………………………………………………………………………………………………………………………

Sebzeli Noodle Tarifi

IMG_4509gsonMalzemeler;

300 gr. ıspanak
2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
2 adet kırmızı biber
1/2 demet taze kişniş yaprağı
100 gr. haşlanmış bezelye
100 gr. noodle
1 çay bardağı tatlı-ekşi sos
1 çorba kaşığı soya sos

Yapılışı;

Noodle’ları kaynar suyun içinde 1 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyerek 3 dakika haşlayın ve hemen süzün. Aynı suda bezelyeleri de 5-6 dakika haşlayın. Daha sonra çukur bir kapta 1 çay bardağı tatlı-ekşi sosla 1 çorba kaşığı soya sosu karıştırın. Kırmızı biber ve ıspanağı 1 çorba kaşığı zeytinyağıyla sote edin ve noodle’la haşlanmış bezelyeleri de ekleyin. Üzerine sosu ilave edin. Arzu ederseniz biraz acı sos da ekleyebilirsiniz… Afiyet olsun 🙂

………………………………………………………………………………………………………………………

Badem Sütü ve Hurma Tatlısı Tarifleri

Badem Sütü:

Malzemeler;

1 büyük su bardağı çiğ badem
2 büyük su bardağı su
Kakao
Agave şurubu
Toz tarçın
Sürahi
Tülbent veya beyaz diz altı ince kadın çorabı
Mikser

Yapılışı;

Bademleri akşamdan suya koyun.
Sabah bademlerin suyunu süzüp kabukları ile birlikte, temiz su ile miksere koyup karıştırın. Daha sonra sürahinin ağzına koyduğunuz ince tülbente bu karışımı dökün, kabuklar tülbentte kalacak şekilde süzün. Yıkadığınız miksere hazırladığınız badem sütünü koyup içerisine biraz tarçın, istenirse doğal vanilya, agave şurubu, bir kaşık toz kakao ilave edip tekrar karıştırın.
Badem sütünüz buzdolabında 3 gün tazeliğini korur.
Muhteşem bir kalsiyum deposu olan badem, süt alerjisi olanlar, kemik erimesini önlemek için, çiğ beslenme kürlerinde de tüketilebilinir.

b

Hurma Tatlısı:

Malzemeler;

2 adet yumuşak avakado
10 adet yumuşak kuru hurma
Toz tarçın
Kakao (Sütsüz)
Agave şurubu
Mikser

Yapılışı;

Kuru hurmaları akşamdan suya koyun. Sabah çekirdeklerini çıkardığınız hurmaları, kabuğunu soyup çekirdiğinden ayırdığınız avakadolar ile miksere koyun. Akşam hurmaları beklettiğiniz sudan bir çay bardağını da ekleyip hepsini birlikte karıştırın. Sonra bir çay kaşığı tarçını, 2 çorba kaşığı kakaoyu ve 2 çorba kaşığı agaveyi ekleyip tekrar karıştırın. Güzel bir kasede soğutup, üstüne kıyılmış bitter çikolata, öğütülmüş hindistan cevizi veya kıyılmış çiğ fındık/ceviz serpip, ikram edebilirsiniz.

Hurma3

…………………………………………………………………………………………………………………………….

Limonun Bilinmeyen Faydaları

  • Limonu ortadan ikiye kestiğimizde, her limondan ortalama 8-10 adet çekirdek çıkar. Bu çekirdekler limonun en faydalı yerleridir. Limon öyle bir besindir ki; hem çekirdeğiyle, hem de kabuğuyla fayda sağlar. Limon, artık temizlik işlerinde de hayatımıza girmiş durumda. Özellikle musluklar, suların kireçleri yüzünden hep leke olur ama siz kestiğiniz bir limonla bu lekeli, kireçli yüzeyleri pırıl pırıl yapabilirsiniz. Evdeki herhangi lekeli bir yeri, limon sayesinde güzelce temizleyebilirsiniz. Çok ağır bir lekeyi bile tuz döküp limonla silebilirsiniz. Limon suyu da çok iyi bir leke sökücüdür.
  • Bulaşık makinesinde çatal bıçak bölümüne limonları sıkıştırabilirsiniz. Yıkama esnasında sıcak suyla aktive olan limonun suyu ve kabuğu bulaşıklarınızı pırıl pırıl yapar.
  • Evimizde yediğimiz, içtiğimiz sebzelerin ve meyvelerin tohumları; çekirdekleridir. Limonu sıktığımızda içinden çıkan çekirdekleri genelde çöpe atarız. Attığımız çekirdeklerin her biri bilin ki, bir limon ağacıdır. Tohumdan limon yetiştirmek çok kolaydır. Limonlar, sert çekirdekli olduğu için diğer tohumlardan daha geç çıkabilirler. İklime bağlı olmak üzere, toprağa çıkış süresi 15-20 günü bulabilmektedir. Ektiğimiz tohumu her gün düzenli olarak sulamak gerekir.

limonn

…………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Yılbaşı Çiçeği (Atlas Çiçeği) Ekimi

Atlas Çiçeği

Bu çiçeğin yılbaşı ile alakası, Kasım-Ocak arası açması ve kırmızı olmasıdır.

Atlas çiçeği boğumlu yapraklarının koparılması ile kolaylıkla köklenebilir. Boğumların bir ya da birkaç tanesini elinizle kopartın veya bir makas ile kesin (Bu çiçeğin çeliğidir, yani ana parçası ve bundan yeni bir bitki elde edilebilir.) Kopardığınız parçayı bir gün kuru bir şekilde, suya hiç daldırmadan bekletin. Son olarak saksıdaki gevşek toprağa ekin.

Atlas çiçeği alttan kökler verdiği gibi, üstten de hemen filizler verir. Ayrıca gölgeyi sever ve gereğinden fazla sularsanız çiçek açmaz.

krmziekuc9

…………………………………………………………………………………………………………………………….

Soğan Kabuğu

Soğan kabuğu çok iyi bir dezenfektandır. Özellikle tırnak mantarlarına karşı el ve ayak bakımı için çok faydalıdır. Kabukların haşlandığı suda el ve ayakların bir süre tutulması mantarların giderilmesinde etkili olur. Ayrıca kabuklar bulamaç haline getirip nasırların üzerine konulursa nasırları temizler.

 

 

Patates Kabuğu

Patates kabuğu iyi yıkandığı takdirde kişisel bakımda çok faydalıdır. Patates kabukları kaynar su içerisinde yarım saat bekletilirse ve o su ile saçlara masaj, friksiyon yapılırsa saçlar pırıl pırıl parlar ve arınır. Çünkü içerisindeki nişasta saçların içerisindeki yağı alır ve parlatır. Patates kabuklarının kaynatıldığı su son durulama suyunda kullanılmalıdır.

Ayrıca patates kabuklarını beklettiğiniz kaynamış su içerisine bardaklarınızı ve tabaklarınızı da koyup sadece bir kere bile çalkalarsanız onların da parlamasını sağlarsınız.

Nar Kabuğu

Nar kabuğu yıkanır, kurutulur daha sonra blenderdan geçirilip kullanılırsa sindirim sistemi ve bağırsak bozulmalarında tedavi edici etki gösterir.

Nar kabuğundaki zarlar da kaynatılıp suları içilebilir. Bu zarlar özellikle sindirim sisteminin, bağırsakların rahatlatılmasını sağlar.

 

 

Portakal Kabuğu

Portakal kabuğunu soyup, beyazlarından da temizledikten sonra radyotörlerinizin üzerine koyarsanız hem evinizin kokusu güzelleşir hem de havanın içerisindeki mikrop ve bakterileri yok ettiği gibi böcekleri de kaçırır.

Kabuklar iyice kuruduktan sonra ince ince kesip blenderda un haline getirdikten sonra bir sürü yerde kullanabilirsiniz. Kek yapımında, kişisel bakımınızda; bir kesenin içerisine koyup vücudunuzu onunla ovup, peeling yapabilirsiniz ayrıca böcek ilacı olarak, güveleri kaçırmak için de kullanabilirsiniz.

Elma Kabuğu

Elmanın kabuğu elmanın en değerli yeridir. Elmaları çok iyi yıkadıktan sonra hatta yarım saat çok az miktar sirke damlattığınız suda bekletip, yıkayıp, iyice kuruttuktan sonra yerseniz veya çocuğunuza böyle yedirirseniz hem kendinizin hem onların sağlıklı dişlere sahip olmasını sağlarsınız.

Elmanın kabukları, dipleri ve çekirdek hazneleri ile sirke yapabilirsiniz. Kabukları su dolu kavanozun içine koyduktan sonra kavanozun ağzını bir tülbent ile kapatıp oda sıcaklığında gölge bir yere bırakırsanız 1-1.5 ay sonunda sirke elde edersiniz..

Elma kabuklarını blenderdan geçirip koyduğunuz zaman sirke oluşumunu hızlandırırsınız.

Her türlü meyvenin kabuğundan sirke yapılabilir. Özellikle şekersiz meyvelerin sirkesini yaparken fermantasyonu yani oluşumunu hızlandırmak için içerisine buğday, nohut, ekmek parçacıklarını koyabileceğiniz gibi yeni yapacağınız sirkenin içerisine eski yaptığınız sirkeden biraz damlatabilirsiniz. Sirkenin sert kokusunu sevmiyorsanız biberiye ekleyebilirsiniz. Ayrıca şeker ve bal da ilave edebilirsiniz.

Meyvelerden tek tek aromatik sirke yapacağınız gibi hepsini karıştırıp da sirke yapabilirsiniz

apples_4_lancastria

Bence…” üzerine 8 yorum

  1. çok iyi bir sanatçı ve gerçekten dünyanın en iyi insanısınız çok doğru dürüst son derece temiz kalplibir insansınız bir aile terbiyesi ve edebiylen yetişmisiniz sizi yetiştiren anne ve babaya teşekür ederim ne mutlu onlara diyerek kelimelere son veriyorum hoşçakalın

  2. Gulben hanim ben antepten yaziyorum tarzinizi cok seviyorum.Sizinde cok begeneceginizi umdugum sarki sozlerim var ilgilenirseniz sevinirim

  3. çok eğlenceli, keyifli bir site olmuş.. 🙂 emeğinize, yüreğinize sağlık. 🙂

Bir Yanıt Bırakın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s